Contează culoarea îmbrăcămintei medicale?

0
Contează culoarea îmbrăcămintei medicale?

 

Toată lumea care a fost cel puțin o dată într-un spital, centru de sănătate, farmacie sau altă unitate medicală poate că a văzut că personalul nu seamănă neapărat cu niște îngeri îmbrăcați în haine albe. Adevărul este că albul este un semn de sterilitate, motiv pentru care, până de curând, numai astfel de șorțuri erau purtate de medici. Cu toate acestea, tendințele se schimbă, iar scopul este de a face ca personalul să se simtă mai confortabil și pacienții să se simtă mai relaxați în momentele dificile. De aceea, s-a decis să se introducă diferite modele și culori de șorțuri.

.

De ce depinde culoarea unui halat medical?

.

Introducerea de culori diferite pentru îmbrăcămintea medicală a avut inițial scopul de a repartiza lucrătorii pe departamente specifice. Chirurgii, moașele, medicii interniști sau paramedicii purtau haine diferite. Culoarea hainelor lor era asociată cu sarcinile pe care trebuiau să le îndeplinească și cu pacienții cu care intrau în contact. Un model asemănător a existat în multe țări din întreaga lume. Astăzi, însă, este minoritară. În Polonia, s-a renunțat la obligația de a atribui culori specialităților, deși unele unități private încă insistă ca personalul să respecte aceste orientări.

.

Ce culoare de îmbrăcăminte a fost alocată anumitor specialități?

.

În ciuda aparențelor, culorile hainelor medicale sunt multe - de la tradiționalul alb, trecând prin roz și terminând cu galben. Interesant este faptul că culorile nu au fost alese la întâmplare. Efectul lor asupra pacientului și a personalului a fost studiat de un grup de psihologi. Cele mai populare culori includ:

- alb - este culoarea standard a îmbrăcămintei, care prezintă curățenie, sterilitate și cel mai înalt grad de igienă. Hainele în această culoare sunt folosite de medicii de aproape toate specialitățile, mai ales în unitățile private, unde doriți să vă construiți o imagine profesională. Este un articol de îmbrăcăminte universal pentru interniști, oftalmologi, stomatologi etc.

.

- roz - culoarea simbolizează căldura și o atitudine pozitivă față de realitatea înconjurătoare. Persoanele îmbrăcate în haine medicale roz au un efect calmant asupra celorlalți. De aceea, astfel de îmbrăcăminte era cel mai adesea aleasă de moașe, precum și de asistente și medici care aveau contact direct cu copiii.

.

- albastru marin - îmbrăcămintea în această culoare simbolizează seriozitate, experiență, cunoștințe peste medie. Persoanele care poartă astfel de șorțuri sunt demne de încredere și sunt tratate ca persoane cu o vechime mai mare. Din acest motiv, îmbrăcămintea de culoare albastru marin era adesea aleasă de infirmierii sau de angajații cu specializări unice.

.

- roșu - culoarea intensă este menită să ne atragă atenția și să stimuleze acțiunea. Persoanele în haine roșii sunt imediat remarcate pe secție, dar și în afara spitalului. Această culoare este folosită de paramedici și de alți lucrători de urgență.

>

- albastru - una dintre cele mai des întâlnite culori ale hainelor din spitale. Hainele de această culoare sunt purtate de medici, asistente și de majoritatea personalului medical. Albastrul are un efect calmant și, prin urmare, are o influență pozitivă asupra tuturor pacienților.

.

- verde - culoarea inspiră încredere, dă un sentiment de siguranță și are cel mai liniștitor efect. Este asociată cu calmul, de aceea această culoare este aleasă de medicii operatori, în special de chirurgi. Verdele are un efect pozitiv atât asupra pacientului, cât și asupra medicului.

.

Desigur, fiecare culoare vine în nuanțe diferite. Este posibil să existe și unele care nu sunt enumerate aici. Acestea sunt, în general, culori utilizate în mod interschimbabil, de exemplu, galbenul poate înlocui rozul sau movul deschis. Interesant este că nu numai culorile pot fi alese liber, ci și modelele de pe haine.

.

În funcție de aranjamentele interne ale unității, directorul poate decide ca personalul medical să poarte un anumit tip de îmbrăcăminte sau să permită libertatea de alegere. Este important ca angajații să se simtă confortabil în ținuta lor, dar, în plus, ca șorțul lor să aibă un impact pozitiv asupra stării de spirit a pacienților. Modelele pot fi înlocuite cu logo-ul companiei sau cu orice alt tip de imprimare. Totul depinde de politica instituției. Merită să alegeți produse dovedite, așa că vă trimitem la intrare: "La ce să te uiți când alegi hainele medicale?", în care discutăm despre materiale și nu numai.

.

Comentarii la intrare (0)

sus
Shop is in view mode
Afișați versiunea pe întreaga pagină
Sklep internetowy Shoper Premium