Îmbrăcămintea medicală - este obligatorie?

0
ÎMBRĂCĂMINTEA MEDICALĂ - ESTE OBLIGATORIE?

Când mergeți la un spital, la un centru de sănătate sau la o farmacie, este puțin probabil să vedeți personal îmbrăcat ca protagonistul din serialul TV Dr. House. Ținutele sport și casual nu sunt permise de legislația poloneză. Și asta pentru un motiv întemeiat. Cerința este de a folosi îmbrăcăminte medicală, care, în mod interesant, era deja cunoscută în antichitate. Adevărul este că la acea vreme nu era dezvoltată în măsura în care este astăzi, dar totuși era un fel de distincție pentru greci.

 

Câteva cuvinte despre istoria și utilizarea hainelor medicale...

 

Ne-am referit la grecii antici, deoarece au fost printre puținii care au acordat o atenție deosebită pentru a face ca personalul medical să iasă în evidență din punct de vedere vizual. Conform legilor vremii, aceștia erau obligați să se prezinte îngrijit și să aibă grijă de curățenie. Prin urmare, aceștia purtau haine diferite de cele purtate de cetățenii obișnuiți. Acest principiu a supraviețuit până în prezent, astfel încât fiecare lucrător din domeniul sănătății trebuie să se distingă prin ținuta sa și, mai mult, să se potrivească, din punct de vedere cromatic, cu funcția îndeplinită. Abordăm subiectul culorilor vestimentare în această intrare: "Contează culoarea îmbrăcămintei medicale?". Între timp, merită să discutăm despre alte utilizări ale îmbrăcămintei.

 

Nu până la sfârșitul secolului al XIX-lea a început să fie abordat conceptul de asepsie - adică grija pentru sterilitatea instrumentelor și a încăperilor. Chirurgul Gustav Adolf Neuber, considerat părintele asepticii, a introdus numeroase reguli pentru a asigura siguranța atât a personalului, cât și a pacienților. Au fost elaborate reguli pentru spălarea mâinilor, curățarea instrumentelor, pregătirea sălilor de operație, dar și pentru utilizarea îmbrăcămintei medicale adecvate - mănuși, șorțuri și încălțăminte, care erau menite să îmbunătățească siguranța în timpul operațiilor. Cele mai multe dintre regulile stabilite sunt valabile și astăzi.

 

Așa că avem îmbrăcăminte medicală pentru a proteja medicii și lucrătorii din domeniul sănătății de riscul de infecție, otrăvire sau rănire. Acestea sunt articole de îmbrăcăminte cu caracteristici speciale, a căror punere în vânzare este reglementată prin norme legale.

Reglementări pentru îmbrăcăminte medicală

.

Bazele juridice care iau în considerare obligația de a purta îmbrăcăminte medicală este articolul 237 din Codul muncii. Acesta obligă angajatorul să furnizeze gratuit angajatului echipament individual de protecție în cazul în care munca îi pune în pericol sănătatea sau viața. Prin cuvântul "gratuit" se înțelege plata către angajat a fondurilor necesare pentru a cumpăra îmbrăcămintea aleasă de acesta sau oferirea gratuită a acesteia.

 

Vestimentul medical nu poate fi casual. Acesta este reglementat de Directiva UE privind dispozitivele medicale (93/43/CEE) și trebuie să respecte cele mai recente standarde de protecție. Acestea variază în funcție de scopul pentru care este destinat articolul de îmbrăcăminte. În cazul în care articolele de îmbrăcăminte (în principal șorțuri din fleece) sunt utilizate în sălile de operație, acestea trebuie să ofere o siguranță mai mare decât îmbrăcămintea de lucru, care nu are standarde de protecție de sus în jos. La intrare: "La ce să te uiți atunci când alegi haine medicale?" îți sugerăm din ce ar trebui să fie făcute hainele.

 

Cine este obligat să poarte îmbrăcăminte medicală?

Pentru a ajunge la miezul problemei, mulți profesioniști din domeniul medical se întreabă dacă și ei trebuie să umble cu șorțuri speciale. Aceasta este o ținută obligatorie pentru oricine lucrează în domeniul medical, inclusiv, dar fără a se limita la: medici de diferite specialități, asistente medicale, paramedici, farmaciști. Îmbrăcămintea medicală trebuie să fie folosită atât în unitățile private, cât și în cele publice. Diferența constă în modul în care este finanțată îmbrăcămintea și în modul în care este stabilit așa-numitul cod vestimentar. Companiile private pot decide ce culoare sau model de șorț vor purta angajații.

 

Există zeci de persoane care intră în farmacii, clinici sau spitale tușind, strănutând, scuipând. Toate acestea ar putea fi lăsate pe hainele de zi cu zi pe care le luăm acasă. Cu îmbrăcăminte medicală, siguranța este menținută. Iar dacă hainele se potrivesc bine, angajatul nu ar trebui să simtă niciun disconfort. În plus, îmbrăcămintea uniformă va avea un impact pozitiv asupra opiniei instituției, iar pacienții înșiși vor avea amintiri mai bune despre utilizarea serviciilor medicilor și specialiștilor.

 

Comentarii la intrare (0)

sus
Shop is in view mode
Afișați versiunea pe întreaga pagină
Sklep internetowy Shoper Premium