Istoricul și specificitatea îmbrăcămintei chirurgicale

0
Istoricul și specificitatea îmbrăcămintei chirurgicale

Este greu de imaginat medicina modernă fără operații și proceduri chirurgicale. Imaginea medicilor îmbrăcați în verde sau albastru, aplecați deasupra mesei de operație, de preferință însoțiți de asistenți care le înmânează instrumente și unelte, a rămas permanent întipărită în conștiința noastră. Prin ce a trebuit să treacă chirurgia pentru a ajunge în stadiul actual de dezvoltare? Care este originea culorii distinctive a halatelor de operație ale medicilor? Veți afla în această intrare!

Originile chirurgiei

.

Înainte de a trece la îmbrăcămintea de specialitate, să spunem câte ceva despre intervenția chirurgicală în sine. Este o ramură a medicinei care se ocupă cu tratamentul bolilor în mod operativ. Termenul în sine provine din limba greacă și este o combinație a cuvintelor cheir și ergon, care înseamnă mână și, respectiv, faptă. În limbajul lui Pitagora, termenul înseamnă meșteșug, ceea ce reflectă destul de exact esența profesiei de chirurg. La urma urmei, acești specialiști se ocupă de tot felul de operațiuni care trebuie pur și simplu efectuate manual. Deși numele acestei ramuri a medicinei provine din limba greacă, primele intervenții chirurgicale primitive au fost efectuate chiar înainte ca civilizația greacă să se nască în Peloponez. Primul craniu de trepanare a fost găsit în ceea ce astăzi este Ucraina, o descoperire care datează din 7000 î.Hr. Culturile incașă și mayașă din America de Sud erau, de asemenea, capabile să realizeze această procedură complicată. Medicii egipteni și indieni au avut, de asemenea, o influență remarcabilă asupra dezvoltării chirurgiei. Țara riverană Nilului a învățat cum să trateze fracturile, luxațiile și entorsele, în timp ce arta chirurgiei plastice a fost deosebit de dezvoltată în India antică. În valea Gangelui se puteau face chiar și reconstituiri de nasuri!

De unde a apărut verdeața chirurgicală?

Secolul al XIX-lea a fost marcat de o evoluție lentă către antisepsie și, odată cu aceasta, utilizarea de îmbrăcăminte specializată a devenit mai frecventă. Inițial, halatele folosite de chirurgi erau negre, deoarece marea majoritate a operațiilor implicau sângerări semnificative ale pacienților. Cu toate acestea, s-a decis în curând să se înlocuiască negrul sumbru cu albul, care este asociat cu sterilitatea. Această soluție, pe de altă parte, s-a dovedit a fi nepractică. Albul intens era problematic în combinație cu roșeața intensă a țesuturilor și a sângelui - transferul privirii pacientului către halatele luminoase ale colegilor îi orbea pe chirurgii care lucrau. Nu este greu de ghicit cât de periculoasă ar putea fi orbirea, chiar dacă numai pentru scurt timp, pentru chirurgii care operează și pentru pacienții lor. La urma urmei, chiar și cea mai mică greșeală în timpul unei operații ar putea duce la leziuni permanente ale nervilor sau țesuturilor sau chiar la moartea pacientului aflat sub bisturiu. Soluția la această problemă s-a dovedit a fi hainele chirurgicale în culori opuse roșului, adică în nuanțe de albastru și verde. Șorțurile și halatele în aceste culori au început să fie folosite în mod obișnuit în al doilea deceniu al secolului XX.

.

Specificarea ținutei chirurgicale

.

Înfățișarea adecvată este extrem de importantă pentru toți medicii, dar la mesele de operație este necesară o antisepsie completă. Este ușor de înțeles de ce chirurgii trebuie să respecte regulile stricte din sala de operație. În timpul unei operații, un pacient este deosebit de sensibil la infecții. Ce ar trebui să caracterizeze, în afară de culoarea potrivită, ținuta unui chirurg? În primul rând, halatele trebuie să fie complet sterile. În plus, acestea trebuie să fie antistatice și impermeabile, precum și ușoare și confortabile. În sala de operație, totul se rezumă la rapiditate, așa că halatele pe care le poartă chirurgii trebuie să fie ușor de îmbrăcat. Îmbrăcămintea medicală ar trebui să fie, de asemenea, confecționată din materiale care respiră pentru a se asigura că medicii sunt cât mai confortabili. În plus față de șorțurile caracteristice, chirurgii poartă bonete și măști de unică folosință. Primele au rolul de a asigura o sterilitate corespunzătoare - un fir de păr care intră în corpul pacientului ar putea provoca un adevărat dezastru. De asemenea, sunt necesare mănuși sterile de unică folosință, iar ochelarii de protecție sunt adesea văzuți în sălile de operație.

.

Chirurgia a parcurs un drum lung până să devină unul dintre cele mai importante domenii ale medicinei. De la șamanii și preoții antici care efectuau primitive trepanări craniene până la chirurgii moderni în halate verzi și albastre, a fost nevoie de milenii pentru a perfecționa arta chirurgiei. Și totuși, domeniul chirurgiei se poate dezvolta în continuare. Ce va aduce viitorul chirurgiei? Cine știe. Dar un lucru este aproape sigur - chirurgii vor continua să poarte rochiile lor distinctive.

Comentarii la intrare (0)

sus
Shop is in view mode
Afișați versiunea pe întreaga pagină
Sklep internetowy Shoper Premium